Gin Tonic

De Inca’s hadden al door de eeuwen heen gebruik gemaakt van de geneeskrachtige werking van de kinaplant toen de Spanjaarden in Zuid-Amerika aankwamen aan het eind van de 15e eeuw. De dokters en genezers van de inca’s bezaten een grote kennis over planten en kruiden. Deze waren immers zeer belangrijk om iemand te kunnen genezen.


Kinine was voor hen superfood. Dat de bast van de kinaplant (cinchona) goed was tegen malaria, hadden de Spaanse conquistadores algauw door. Ze gebruikten de plant om zo het Zuid-Amerikaanse continent te veroveren. Toen de gravin van Chinchon genezen werd van malaria in Peru, bracht haar hofhouding de kinabast (ook koortsschors genoemd) mee uit Peru naar Spanje in 1632. Gemalen schors werd dan ook wel “gravinnen poeder” of gewoon 'fever tree' genoemd. Kinine was echter  in die tijd een slecht smakend goedje waarvan de smaak werd verdoezeld met een heel wat suikers en citroenwater. De werkzame stof, kinine, werd later uit de bast gedestilleerd. Daarmee werd de 'fever tree’ enorm populair.


Door de handelexpedities en handelsoorlogen  tussen Engeland en Spanje kwam de kinine ook terecht in Londen. In 1747 ontdekte de Engelse chirurg James Lind dat het eten van limoen (= vitamine C) scheurbuik kon voorkomen. Daarom moesten Engelse zeelieden hun dagelijkse portie limoensap drinken. Toen de Britten in India belandden hadden ze massa’s limoenen mee. De link naar tonic en gin zou dan ook algauw gelegd worden.

Geschiedenis Garden Gin
Geschiedenis Garden Gin

Intussen waren de Engelsen begonnen in Azië met het veroveren van India. De officieren moesten verplicht hun dagelijkse portie bittere kinine- tonic drinken. Een officier bij de Brits Oost-Indische Compagnie had een briljant idee en voegt gin toe aan het kininedrankje. Het bittere werd een stuk minder door de stevige hoeveelheid gin die er werd aan toegevoegd. Op die manier zouden de soldaten zeker niet vergeten om het drankje in te nemen.


Gin Tonic was geboren! Gin en tonic werden onafscheidelijk voor de Engelse soldaten en officieren. Via de expansiedrang en het Commonwealth veroverde Gin-tonic de wereld. Wat later besloten de officieren om hun nieuw drankje te nuttigen met hun troepen tijdens cocktail hour in de avond.