Geschiedenis van de Gin


In tegenstelling tot wat door velen wordt aangenomen, vindt gin zijn oorsprong in de lage landen. Het is in Vlaanderen dat we een eerste vermelding opsporen van het gebruik van de jeneverbes die werd toegevoegd aan wijn. Deze werd dan gekookt en gebruikt als medicijn tegen maagklachten. De eerste vermelding vinden we terug in 1269 (Jacob van Maerlant - ‘Der Naturen Bloeme’). Hier spreken we nog steeds over genever (Nederland) of jenever (België), verwijzend naar het gebruik van de jeneverbes. 


Tijdens de zwarte jaren in de middeleeuwen, de jaren dat de pest over Europa woedt, vinden we opnieuw een verwijzing naar het helende drankje op basis van de jeneverbes. In het kruidenboek ‘Cruydeboeck’ (1544), gepubliceerd door de stadgeneesheer Rembert Dodoens, wordt jeneverdrank vermeld als medicijn. Dit werd het meest geraadpleegde kruidenwerk van de Lage Landen met liefst 715 afbeeldingen. Het werd gebruikt als medicijn tegen de Zwarte Dood. Toen de Zwarte Dood zich verder verspreidde over Europa, reisden de elixers met jeneverbes automatisch mee.

  

De tachtigjarige oorlog, die zorgt voor de val van Antwerpen in 1585, brengt een vluchtelingenstroom op gang richting Nederland. Zo komt het recept in Nederland terecht. De streng katholieke Spaanse heersers, met name Albrecht en Isabella vaardigen een totaal alcoholverbod uit over Vlaanderen. De drooglegging die ingaat in 1601 is een feit. Dankzij de vluchtelingen die naar het protestantse Nederland trekken, wordt het recept van het magische drankje bewaard en naar believen gestookt. De Engelse en de Hollandse protestantse troepen trekken in 1618 ten strijde tegen de Spanjaarden. Dit echter niet zonder zich moed in te drinken met een drankje op basis van jeneverbes. Het woord 'gin' is ook afkomstig van het woord jenever (de Engelsen konden jenever niet goed uitspreken). Het wordt uitgesproken als 'GINniver', later afgekort tot GIN. De Engelsen nemen algauw en zonder tegenzin waarschijnlijk, de gewoonte over en namen de recepten mee naar Engeland.


Godsdienst blijft het verdere verhaal van gin bepalen. Willem III van Oranje (protestant) wordt koning van Engeland, Ierland en Schotland (1688). Op de geestrijke dranken die uit het katholieke deel van Europa komen, worden torenhoge invoerrechten ingevoerd. Tegelijkertijd mag iedereen in Willems rijk  “protestantse spirits”, zijnde onder andere gin, beginnen stoken zonder vergunning noch accijnzen. Een beslissing die Londen op de rand van de afgrond brengt. Londen is nooit zo dronken geweest. Er wordt dan ook naar hartenlust gestookt en gedronken. Jammer genoeg wordt er zeer veel slechte kwaliteit aangeboden. Het minderwaardige goedje werd soms ook versneden met terpentijn, vitriool en andere ondingen. Het sterftecijfer is dan ook fenomenaal hoog en overstijgt in ruime mate het geboortecijfer. Diverse pogingen via verscheidene “gin acts” om het drankgebruik in te perken mislukken. De achtste keer is de goede keer. Een nieuwe start voor de gin. Er wordt weer kwaliteit gemaakt en gin wordt  al spoedig een trouwe reisgezel van het Britse leger.

Geschiedenis Garden Gin
Geschiedenis Garden Gin
Geschiedenis Garden Gin

Wat is Gin?

In India heerst malaria en de Britse soldaten dienen hun dagelijkse portie kinine in te nemen. Een kwalijk smakend goedje waarvan de smaak  wordt verdoezeld met een behoorlijke portie suiker en citroenwater. Een illustere geest bij de Brits Oost-Indische Compagnie heeft een briljant idee en voegt gin toe aan het kininedrankje. Op die manier zouden de soldaten zeker niet vergeten om het drankje in te nemen. De geboorte van de eerste Gin-tonic is een feit.


De geschiedenis van de gin gaat verder met hoogtes en laagtes. Vanaf de jaren zestig verdwijnt gin praktisch en wordt het alleen nog genuttigd in de hogere Britse kringen en Europese adel. Het is het Bacardi concern die eind de jaren tachtig Bombay Sapphire lanceert. Een start van een nieuwe hype. Het duurt nog tot de jaren 2000, met een explosie van gingebruik in Spanje in 2010. Gin Tonic wordt het hipste drankje in Spanje en zorgt zo voor een totale revival wereldwijd.


In het jaar 2017 staken master gardener Bart en de kok Paul hun koppen bijeen en creëerden ze samen met de stoker Luc, via zelf geweekte, biologische kruiden, groenten,fruit en eetbare bloemen hun florale, zachte en zeer aromatische Garden Gin.

Niet zomaar elke drank mag gin genoemd worden. Net zoals bij whisky, champagne, cognac, ... wordt er bij wet vastgelegd aan welke voorwaarden een drank moet voldoen alvorens men van gin mag spreken. De Europese wetgeving stelt dat gin een alcoholpercentage van minimum 37,5 procent moet hebben (Garden Gin 39°).


In Amerika moet gin echter een percentage van 40 procent hebben alvorens het zo genoemd mag worden. Een tweede voorwaarde is dat de jeneverbes prominent aanwezig moet zijn, namelijk 51 procent van de productie-eenheden. Zodra aan deze twee voorwaarden voldaan is, mag je eigenlijk al van gin spreken.


Heden ten dage bevat de gemiddelde gin tussen de 10 en de 20 botanicals. Garden Gin bevat er 39. Enkele kruiden die zich in de Garden Gin bevinden zijn engelwortel, kardemom, karwij, kaneel, zoethout, koriander en citrusvruchten zoals bergamot, citroen, limoen en sinaasappel, …

Kruiden Garden Gin