Schweppes Tonic

In 1783 slaagt Jacob Schweppe - een juwelier uit Genève - er in om na meer dan tien jaar zoekwerk de laatste hand te leggen aan de eerste machine die water koolzuurhoudend maakt. Door zijn uitvinding zal hij een revolutionair product kunnen ontwikkelen, nl. het 'Schweppe’s Soda Water' dat meteen een overdonderend succes zal kennen en het begin betekent van het merk 'Schweppes'.


Jacob Schweppe wou daarmee de heilzame werking van het thermaal water toegankelijk maken voor de gewone sterveling. 'Schweppe’s Soda Water' wordt gezien als een aanvulling op de behandeling van spijsverteringsproblemen. De artsen raden het aan voor het koolzuurgehalte en de hoge graad van carbonisatie. Daardoor kon het ook verkocht worden in apotheken. De Londense aristocratie en bourgeoisie begint over het Soda Water te praten. Het Schweppes Water wordt in heel het Verenigd Koninkrijk verkocht. Van bij het begin wordt Schweppes een referentiemerk. In 1831 wordt Schweppes de officiële leverancier van de Engelse koninklijke familie.Schweppes Tonic Garden Gin
Garden Gin Foto

Op de wereldtentoonstelling van Londen 1851 was Schweppes de enige drank die verkocht werd. Dat wapenfeit wordt vandaag de dag herdacht op de verpakkingen aan de hand van een gestileerde fontein (toen ook op de tentoonstelling aanwezig) boven het jaartal 1783 te ontwikkelen.


In het jaar 1851 lanceert men Indian Tonic, die zich baseert op de gebruiken van de Engelse kolonisten in India, die kinine, suiker en de schil van bittere sinaasappelenen en limoen mengden als middel tegen malaria. Deze unieke smaak en stijl zullen de hele wereld veroveren en Schweppes verheffen tot een wereldmerk dat tot in de verste uithoeken gekend is en erkend wordt.


De precieze verhouding van de ingrediënten en de fijne, krachtige lucht-belletjes staan borg voor de verfrissing, die haar gelijke niet kent. De sprankelende frisheid van Schweppes komt tot uiting zowel in zijn oorspronkelijke vorm als in combinatie met alcohol, zoals het alom bekende «Gin-Tonic». De Garden Gin laat zich excellent begeleiden met de Tonic Schweppes of de premiums